Ořechovo-medové řezy

Ingredience

Těsto: 

  • 500g hladké mouky, 
  • 20 g cukru moučka, 
  • 2 vejce, 
  • 200g Hery, 
  • 2 lžíce medu, 
  • 2 lžíce mléka, 
  • 2 lžičky sody

Krém: 

  • 300ml mléka, 
  • 1,5 lžíce hladké mouky, 
  • 1,5 lžíce Solamylu, 
  • 1 vanilkový cukr, 
  • 100g moučkového cukru, 
  • 200g másla

Griliáš: 

  • 300g ořechů, 
  • 80g krystalového cukru, 
  • 120g másla, 
  • 3 lžíce medu


Postup 

Těsto zpracujeme z uvedených surovin a dáme do chladu odležet. 

Krém: mléko, Solamyl a mouku svaříme na kaši a necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem a poté přišleháváme vychladlou kaši. Krém můžeme dochutit troškou rumu. 

Griliáš: rozpustíme máslo, přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat. Do karamelu přidáme ořechy a med.

Z těsta si vyválíme na plech vyložený pečícím papírem 2 placky. Jednu pečeme jen tak, na druhou rozprostřeme ještě před pečením griliáš. Každou pak pečeme na 175 °C cca 15-20min. 

Vychladlou placku bez griliáše pokapeme rumem a potřeme krémem. 

Navrch dáme druhou placku a celý řez necháme proležet v chladu 1-3 dny.