Ořechovo-medové řezy
Ingredience
Těsto:
- 500g hladké mouky,
- 20 g cukru moučka,
- 2 vejce,
- 200g Hery,
- 2 lžíce medu,
- 2 lžíce mléka,
- 2 lžičky sody
Krém:
- 300ml mléka,
- 1,5 lžíce hladké mouky,
- 1,5 lžíce Solamylu,
- 1 vanilkový cukr,
- 100g moučkového cukru,
- 200g másla
Griliáš:
- 300g ořechů,
- 80g krystalového cukru,
- 120g másla,
- 3 lžíce medu
Postup
Těsto zpracujeme z uvedených surovin a dáme do chladu odležet.
Krém: mléko, Solamyl a mouku svaříme na kaši a necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s vanilkovým a moučkovým cukrem a poté přišleháváme vychladlou kaši. Krém můžeme dochutit troškou rumu.
Griliáš: rozpustíme máslo, přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat. Do karamelu přidáme ořechy a med.
Z těsta si vyválíme na plech vyložený pečícím papírem 2 placky. Jednu pečeme jen tak, na druhou rozprostřeme ještě před pečením griliáš. Každou pak pečeme na 175 °C cca 15-20min.
Vychladlou placku bez griliáše pokapeme rumem a potřeme krémem.
Navrch dáme druhou placku a celý řez necháme proležet v chladu 1-3 dny.