Domácí marlenka

Ingredience:

Těsto: 

  • 250 g másla, 
  • 3 vejce, 
  • 300 g cukru krupice, 
  • 400 g hladké mouky, 
  • 1 lžička sody, 
  • 100 ml mléka, 
  • 3 lžíce medu

Krém: 

  • 500 ml mléka, 
  • 6 lžic krupice, 
  • 2 lžíce krupicového cukru, 
  • 200 g másla, 
  • půl plechovky Salka

Dále: 

  • 100 g mletých ořechů, 
  • rum


Postup:

Korpus: v hrnci rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mouku smíchanou se sodou a mléko. Promícháme, pořád zahříváme na plotýnce. Nakonec přidáme celá vejce, důkladně promícháme jen tolik, kolik se spojí s ostatním. Hmota by měla být mírně teplá. Tekuté těsto rozdělíme na tři plechy vyložené papírem na pečení, rozetřeme natenko a postupně upečeme do zezlátnutí (cca 8-10 minut při 200°C). Vychladlé pláty poskládáme na sebe a okraje zařízneme. Odkrojky rozdrobíme a smícháme s ořechy. Jeden plát pokapeme rumem, potřeme třetinou krému, přiložíme druhý plát a lehce přimáčkneme. Postup opakujeme, končíme vrstvou krému, který hustě posypeme směsí rozdrobených odkrojků s ořechy.

Krém: z mléka, cukru a krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Do vlažné kaše po kouskách vešleháme změklé máslo a salko.

Dezert necháme uležet 1-3 dny, poté krájíme na řezy.