Domácí marlenka
Ingredience:
Těsto:
- 250 g másla,
- 3 vejce,
- 300 g cukru krupice,
- 400 g hladké mouky,
- 1 lžička sody,
- 100 ml mléka,
- 3 lžíce medu
Krém:
- 500 ml mléka,
- 6 lžic krupice,
- 2 lžíce krupicového cukru,
- 200 g másla,
- půl plechovky Salka
Dále:
- 100 g mletých ořechů,
- rum
Postup:
Korpus: v hrnci rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mouku smíchanou se sodou a mléko. Promícháme, pořád zahříváme na plotýnce. Nakonec přidáme celá vejce, důkladně promícháme jen tolik, kolik se spojí s ostatním. Hmota by měla být mírně teplá. Tekuté těsto rozdělíme na tři plechy vyložené papírem na pečení, rozetřeme natenko a postupně upečeme do zezlátnutí (cca 8-10 minut při 200°C). Vychladlé pláty poskládáme na sebe a okraje zařízneme. Odkrojky rozdrobíme a smícháme s ořechy. Jeden plát pokapeme rumem, potřeme třetinou krému, přiložíme druhý plát a lehce přimáčkneme. Postup opakujeme, končíme vrstvou krému, který hustě posypeme směsí rozdrobených odkrojků s ořechy.
Krém: z mléka, cukru a krupice uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout. Do vlažné kaše po kouskách vešleháme změklé máslo a salko.
Dezert necháme uležet 1-3 dny, poté krájíme na řezy.